PRATITE NAS
SEKCIJA

Klub žena "Darđanke"

U sklopu Romskog resursnog centra, 2008. godine formiranaje sekcija pod nazivom Klub žena Darđanke kojoj je primarni cilj članice poticati da se aktiviraju, osnaže, kao i poticanje podizanja samo svijesti i samopouzdanja za preuzimanjem odgovornosti za sebe, kako u zajednici, tako i unutar vlastite obitelji.

Sekciju Kluba žena Darđanke sačinjavanu članice mlađe i srednje životne dobi, različitih narodnosti i vjeroispovijesti, što čini širok spektar znanja u raznim segmentima života kao što su naprimjer prenošenje znanja i vještina vezanih za tradiciju i običaje (narodne nošnje, frizura,pjesma, ples, hrana i slično.)

Članice se u prostorijama RRC-a okupljaju jednom tjedno utrajanju 2 do 3 sata.
Ova redovita okupljanja zovemo "Na šalici razgovora", a pokazala su se kao vrlo omiljena i posjećena aktivnost. Članice vole doći, bilo da bi samo porazgovarale ili da budu aktivne kroz neke druge aktivnosti kao što su: edukativne radionice koje najčešće provodimo u suradnji s stručnjacima različitih profila, a s ciljem poticanja neformalnog obrazovanja, psihosocijalne podrške i dakako osnaživanju žena.
Nadalje, kako naše članice Darđanke smatramo njegovateljicama tradicije naše zajednice, kroz kreativne radionice ih animiramo da svoje znanje, vještine i mudrosti prenesu mlađim generacijama. Kreativne radionice našim članicama odličan su način za relaksiranje, odnosno na taj način izražavaju sebe i svoje emocije te u tim trenutcima zaborave na svakodnevne nedaće, a istovremenodobivaju osjećaj pripadnosti. Pored toga, jednom mjesečno drage nam članicekroz gastronomske radionice pripremaju tradicionalne kulinarske delicije i tako čuvamo od zaborava jela koja su nam pripremale bake.
Kako bi se što zdravije hranili, tijekom godine imamo vrt s povrćem koje nam služi za pripremu tradicionalnih jela na gastronomskim radionicama.
Izrađene rukotvorine, pripremljenu tradicionalnu hranu nerijetko prezentiramo na manifestacijama.

POVEZANI ČLANCI
No items found.
PROJEKTI SEKCIJE
UPOZNAJTE NAS

Naše vrijednosti

Drugi cilj Udruge bio je okupljanje mladih Roma i Romkinja na sigurno mjesto kako bi kvalitetno provodili svoje slobodno vrijeme te kako bi ih se udaljilo od štetnih utjecaja koje ih je okruživalo.Programi i projekti koji su se godinama provodili u Udruzi bili su kulturno umjetničkog karaktera i fokus je bio na kulturnom stvaralaštvu Roma.

2010. godine Udruga počinje prilagođavati svoje aktivnosti i one više nisu usmjerene isključivo na kulturno umjetničkom stvaralaštvu i smanjivanju diskriminacije već i prema važnosti osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja.

Promicanja multietničnosti i multikulturalnosti

Okupljanja građana Roma i ne Roma, djece i mladih u cilju njegovanja i očuvanja kulturno umjetničkog stvaralaštva, kulturnih tradicija i običaja te druženja

Očuvanja i promoviranja kulturne baštine i osnaživanja nacionalnog identiteta Roma.