PRATITE NAS
PROJEKT

Štruca kulture

Status projekta  -  
Završen
Vrijednost projekta  - 
2.378.616,17 kuna
Nositelj  -  
Fantastično dobra institucija
Partneri  -  
Romski resursni centar, Nansen dijalog centar, Grad Osijek i Hrvatsko društvo kulturnog turizma Osijek

Muzej osobnih priča se otvorio u sklopu projekta „Štruca kulture“, kojeg je Fade In provodio u partnerstvu s Nansen dijalog centrom iz Osijeka, Romskim resursnim centrom iz Darde, Gradom Osijekom i Hrvatskim društvom kulturnog turizma iz Osijeka. Projekt je financiran putem Ministarstva kulture, sredstvima Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od 2.378.616,17 kn.

U sklopu projekta Štruca kulture, Fade In je s Gradom Osijekom te ostalim partnerskim i suradničkim organizacijama postavila okvir smjera razvoja i strategije djelovanja društveno-kulturnog centra Stara pekara.

Muzej osobnih priča, jedna od sadržajnih jedinica Stare Pekare, djeluje kao muzejsko-galerijski prostor ukojem se na urban i  suvremen način predstavljaju osobne priče građana Osijeka, predstavnika nacionalnih manjina koje u njemu žive. Iako je fokus na osobnim pričama pojedinaca, one su na ovaj način bile prepoznate i kroz širi društveno, politički i socijalni kontekst našeg društva, koje se još uvijek teško nosi sa izazovima integracije i poštivanja različitosti.

Muzej osobnih priča postavit će interkulturalnost kao osnovicu identiteta Osijeka i regije sa željom da postane prepoznatljiva lokacija na urbanoj, kulturnoj i turističkoj mapi grada Osijeka.

https://www.facebook.com/RRCDarda/videos/933866093981313
Galerija slika projekta
No items found.
Pogledajte cijelu galeriju
na naŠoj facebook stranici
POVEZANI ČLANCI
No items found.

Aktivnosti udruge

Udruga Romski resursni centar osnovan je 2002. godine pod nazivom Romsko kulturno umjetničko društvo „Darda“. Udruga je počela sa kulturno umjetničkim aktivnostima s ciljem očuvanja tradicije i običaja Roma na području Baranje,

UPOZNAJTE NAS

Naše vrijednosti

Drugi cilj Udruge bio je okupljanje mladih Roma i Romkinja na sigurno mjesto kako bi kvalitetno provodili svoje slobodno vrijeme te kako bi ih se udaljilo od štetnih utjecaja koje ih je okruživalo.Programi i projekti koji su se godinama provodili u Udruzi bili su kulturno umjetničkog karaktera i fokus je bio na kulturnom stvaralaštvu Roma.

2010. godine Udruga počinje prilagođavati svoje aktivnosti i one više nisu usmjerene isključivo na kulturno umjetničkom stvaralaštvu i smanjivanju diskriminacije već i prema važnosti osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja.

Promicanja multietničnosti i multikulturalnosti

Okupljanja građana Roma i ne Roma, djece i mladih u cilju njegovanja i očuvanja kulturno umjetničkog stvaralaštva, kulturnih tradicija i običaja te druženja

Očuvanja i promoviranja kulturne baštine i osnaživanja nacionalnog identiteta Roma.