PRATITE NAS
PROJEKT

Osnažimo se za promjenu

Status projekta  -  
Završen
Vrijednost projekta  - 
440.903,25 kuna
Nositelj  -  
Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek
Partneri  -  
Romski resursni centar

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek u partnerstvu s Romskim resursnim centrom Darda osmislio je projekt usmjeren na institucionalnu održivost i osnaživanje na osobnoj i organizacijskoj razini.
Projekt pod nazivom ”Osnažimo se za promjenu” sufinanciran je od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za Udruge Vlade Republike Hrvatske.
Cilj projekta je osigurati inkluzivno i što kvalitetnije obrazovanje za djecu romske nacionalnosti koja su, nažalost, marginalizirana skupina u Republici Hrvatskoj.

Poučeni dosadašnjim iskustvom i suradnjom, projekt smo
osmislili u skladu s ciljevima Poziva razvoja civilnog društva te jačanja kapaciteta OCD-a koji obuhvaća rad u područjima socijalnog uključivanja i obrazovanja, podršku i edukaciju u navedenim područjima, a koji je specifično usmjeren za rad s ranjivom skupinom djece – pripadnicima romske nacionalne manjine.

Kontekst i cilj projekta:

Tijekom pandemije uzrokovane COVID – 19 virusom pogoršane su već postojeće obrazovne i društvene nejednakosti u regiji. Sve je vidljivija razlika između djece koja dolaze iz obitelji s nižim primanjima; iz ruralnih područja sa slabom infrastrukturom; djece iz etničkih manjina; djece s teškoćama u razvoju; djece migranata i izbjeglica i sl. Na lokalnoj razini Osječko-baranjske županije vidljiv je problem uključenosti u sustav obrazovanja djece romske nacionalne manjine koja su marginalizirana skupina i susreću se s raznim poteškoćama koje su sada još i veće.

Upravo je zato glavna aktivnost projekta razvijanje digitalnog alata
”Veliki brat, Velika sestra” za pomoć u učenju djeci romske nacionalnosti i obučavanje zaposlenika prijavitelja i partnera kao i volontera za korištenje istog.
Osnovna ideja samog online alata “Veliki brat, velika sestra” je stvoriti centralno online mjesto gdje će se moći kontinuirano stvarati i proširivati baza znanja
s relevantnim informacijama za djecu romske nacionalnosti. Kako bi se naučeno znanje moglo lakše usvajati, kroz nekoliko različitih tipova online interaktivnih oblika učenja korisnicima će se omogućiti da na lak, zabavan i igriv način uče sadržaj. Završno, kroz sam alat korisnici će moći direktno i anonimno komunicirati s volonterima te slati upite ili adresirati problem s kojim se suočavaju.

U razvoju i izradi alata, uz projektne partenere, sudjeluje i osječka tvrtka Bamboo Lab, a važno je napomenuti kako će alat zasigurno biti inovacija na području
Republike Hrvatske, jer za djecu romske nacionalnosti nije osmišljeno ništa slično.

https://www.facebook.com/RRCDarda/videos/933866093981313
Galerija slika projekta
No items found.
Pogledajte cijelu galeriju
na naŠoj facebook stranici
POVEZANI ČLANCI
No items found.

Aktivnosti udruge

Udruga Romski resursni centar osnovan je 2002. godine pod nazivom Romsko kulturno umjetničko društvo „Darda“. Udruga je počela sa kulturno umjetničkim aktivnostima s ciljem očuvanja tradicije i običaja Roma na području Baranje,

UPOZNAJTE NAS

Naše vrijednosti

Drugi cilj Udruge bio je okupljanje mladih Roma i Romkinja na sigurno mjesto kako bi kvalitetno provodili svoje slobodno vrijeme te kako bi ih se udaljilo od štetnih utjecaja koje ih je okruživalo.Programi i projekti koji su se godinama provodili u Udruzi bili su kulturno umjetničkog karaktera i fokus je bio na kulturnom stvaralaštvu Roma.

2010. godine Udruga počinje prilagođavati svoje aktivnosti i one više nisu usmjerene isključivo na kulturno umjetničkom stvaralaštvu i smanjivanju diskriminacije već i prema važnosti osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja.

Promicanja multietničnosti i multikulturalnosti

Okupljanja građana Roma i ne Roma, djece i mladih u cilju njegovanja i očuvanja kulturno umjetničkog stvaralaštva, kulturnih tradicija i običaja te druženja

Očuvanja i promoviranja kulturne baštine i osnaživanja nacionalnog identiteta Roma.