PRATITE NAS
PROJEKT

Razvoj Društvenog centra i organizacija civilnog društva u Dardi

Status projekta  -  
Završen
Vrijednost projekta  - 
1.311.577,55 kn
Nositelj  -  
Udruga za ruralni turizam Đola
Partneri  -  
Romski resursni centar, Općina Darda, HKUD Darda, Djeca dizajneri Darde, STK Darda i Udruga žena Općine Darda

UP.04.2.1.07.0123
Na području općine Darda djeluje više od 40 udruga, ali mnoge od njih su umirovanju i ne provode aktivnosti.
Ipak, postoje udruge koje su godinama aktivne, a neke od njih su Udruga zaruralni turizam Đola, Romski resursni centar, Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Darda, Udruga Roma Munćana, Udruga žena, RBAK centar, Mađarsko kulturno-umjetničko društvo, Srpsko kulturno-umjetničko društvo, STK Darda i druge.
S obzirom na to da većina udruga nema stručni kadar i zaposlene osobe te da većinu udruga vode isključivo volonteri, uvidjeli smo kako ih je potrebno educirati i usmjeriti prema jačanju vlastitih kapaciteta u cilju profesionaliziranja njihovog rada i djelatnosti. U skladu s tom potrebom, kroz ovaj projekt provodimo edukacijske aktivnosti za članove, volontere i zaposlenike udruga na području Općine Darda, a kojima ih osposobljavamo, tj. dajemo im nove vještine i znanja u području vođenja i upravljanja svojim udrugama, zatim u području pripreme i provedbe projekata financiranih iz nacionalnih i EU sredstava, potomu području organizacije i marketinga njihovih aktivnosti, kao i u području pravnih i zakonskih regulativa po kojima se vrši zapošljavanje i upravljanje ljudskim potencijalima u organizacijama civilnog društva. Drugi dio projekta sastoji se od uređenja vanjskog i unutarnjeg prostora Društvenoga centra koji je zajednički prostor svih udruga i korisnika, a koji će po završetku radova biti prikladan za daljnju provedbu zajedničkih aktivnosti (što do sada nije bio slučaj).

Tijekom projekta održat će se četiri javna događanja koja će se održati u Društvenome centru čime će korisnici steći naviku korištenja vanjskog i unutarnjeg prostora Društvenoga centra.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.311.577,55 kuna, a sufinanciranje sredstvima Europskog socijalnog fonda, temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava broj: UP.04.2.1.07.0123 u sklopu Poziva „Prostori sudjelovanja –razvoj programa revitalizacije prostora ujavnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“ broj UP.04.2.1.07. u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“.

https://www.facebook.com/RRCDarda/videos/933866093981313
Galerija slika projekta
No items found.
Pogledajte cijelu galeriju
na naŠoj facebook stranici
POVEZANI ČLANCI
No items found.

Aktivnosti udruge

Udruga Romski resursni centar osnovan je 2002. godine pod nazivom Romsko kulturno umjetničko društvo „Darda“. Udruga je počela sa kulturno umjetničkim aktivnostima s ciljem očuvanja tradicije i običaja Roma na području Baranje,

UPOZNAJTE NAS

Naše vrijednosti

Drugi cilj Udruge bio je okupljanje mladih Roma i Romkinja na sigurno mjesto kako bi kvalitetno provodili svoje slobodno vrijeme te kako bi ih se udaljilo od štetnih utjecaja koje ih je okruživalo.Programi i projekti koji su se godinama provodili u Udruzi bili su kulturno umjetničkog karaktera i fokus je bio na kulturnom stvaralaštvu Roma.

2010. godine Udruga počinje prilagođavati svoje aktivnosti i one više nisu usmjerene isključivo na kulturno umjetničkom stvaralaštvu i smanjivanju diskriminacije već i prema važnosti osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja.

Promicanja multietničnosti i multikulturalnosti

Okupljanja građana Roma i ne Roma, djece i mladih u cilju njegovanja i očuvanja kulturno umjetničkog stvaralaštva, kulturnih tradicija i običaja te druženja

Očuvanja i promoviranja kulturne baštine i osnaživanja nacionalnog identiteta Roma.