PRATITE NAS
PROJEKT

Muzej osobne povijesti Roma

Status projekta  -  
Završen
Vrijednost projekta  - 
994.190,73 kuna
Nositelj  -  
Fantastično dobra institucija
Partneri  -  
Romski resursni centar

Muzej osobne povijesti Roma uključivanje je mladih Roma u kreiranje kulturnog proizvoda, približavanje povijesti hrvatskih Roma široj zajednici te njihova integracija u društvo, a sve to kroz kulturno-umjetnički projekt koji se usredotočuje na jačanje identiteta Roma kroz osobne priče, portretske fotografije i predmete koji su nositeljima priča značajni.

U sklopu projekta šesnaest mladih Romkinja i Roma u dobi od 15 do 25 godina, iz Darde i Slavonskog Broda, usvojilo je niz kreativnih znanja i vještina iz audiovizualnog snimanja, vođenja intervjua i filmske montaže. Projektom je obuhvaćeno pet faza: Pripremna faza i edukacija; Obrada i prikupljanje materijala; Postavljanje web sučelja i obrada materijala; Postav izložbe i otvaranje muzeja; Razvoj dugoročnih strategija.

Projektnim aktivnostima planirana je sustavna edukacija i prikupljanje audiovizualne građe – osobnih narativa te predmeta pripadnika romske zajednice u Baranji i Slavonskom Brodu, a sve to, zajedno izloženo u galerijskom prostoru, reflektirati će ključan trenutak u životu jedne osobe.

Rezultat projekta su dvije putujuće izložbe u Osijek i Rijeci te virtualni muzej kao mjesto trajne pohrane prikupljenog materijala.

Projekt je ukupne vrijednosti 994.190,73 kuna sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a isti se provodio od veljače 2018. godine do srpnja 2019.godine.

https://www.facebook.com/RRCDarda/videos/933866093981313
Galerija slika projekta
No items found.
Pogledajte cijelu galeriju
na naŠoj facebook stranici
POVEZANI ČLANCI
No items found.

Aktivnosti udruge

Udruga Romski resursni centar osnovan je 2002. godine pod nazivom Romsko kulturno umjetničko društvo „Darda“. Udruga je počela sa kulturno umjetničkim aktivnostima s ciljem očuvanja tradicije i običaja Roma na području Baranje,

UPOZNAJTE NAS

Naše vrijednosti

Drugi cilj Udruge bio je okupljanje mladih Roma i Romkinja na sigurno mjesto kako bi kvalitetno provodili svoje slobodno vrijeme te kako bi ih se udaljilo od štetnih utjecaja koje ih je okruživalo.Programi i projekti koji su se godinama provodili u Udruzi bili su kulturno umjetničkog karaktera i fokus je bio na kulturnom stvaralaštvu Roma.

2010. godine Udruga počinje prilagođavati svoje aktivnosti i one više nisu usmjerene isključivo na kulturno umjetničkom stvaralaštvu i smanjivanju diskriminacije već i prema važnosti osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja.

Promicanja multietničnosti i multikulturalnosti

Okupljanja građana Roma i ne Roma, djece i mladih u cilju njegovanja i očuvanja kulturno umjetničkog stvaralaštva, kulturnih tradicija i običaja te druženja

Očuvanja i promoviranja kulturne baštine i osnaživanja nacionalnog identiteta Roma.