PRATITE NAS
PROJEKT

Igraj se i uči

Status projekta  -  
Završen
Vrijednost projekta  - 
29.921,76 EUR
Nositelj  -  
Romski resursni centar
Partneri  -  
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti

001-025/005-081

Razdoblje provedbe projekta: 01.09.2022. – 31.08.2023.

Cilj projekta je povećati svijest o važnosti uključivanja djece u vrtićke i predškolske programe, ukazati na važnost osiguravanja mogućnosti djece za uključivanje u postojeće vrtićke i predškolske programe ili kreiranje alternativnih, te ojačati civilno društvo u Dardi u segmentu obrazovanja i zagovaranja.

Prema Nacionalnom planu za uključivanje Roma za razdoblje od 2021. do 2027 dokazano je da postoji visoki udio djece koja ne pohađaju vrtić što rezultira smanjenim intelektualnim, socio-emotivnim, motoričkim i životnim vještinama prilikom upisa u osnovnu školu i slabiji uspjeh prilikom daljnjeg obrazovanja. Uključivanjem djece marginalizirane skupine u provedbu alternativnog vrtićkog programa na 6 mjeseci omogućit će im se da steknu znanje i vještine potrebne za njihovu dob. Istovremeno će se sa djecom i roditeljima provoditi evaluacija i izrada dokumenta prikaz studijskog slučaja koja će služiti kao dokaz ključnim dionicima na lokalnoj razini o važnosti uključivanja djece u vrtićke programe bez obzira što im roditelji ne rade i time ih se stavlja na kraj listi. Evaluacijom i analizom metodologija rada će se nadograditi kako bi se mogla kvalitetnije provesti i na drugim lokalitetima gdje se djeca ne upisuju u vrtić za što će biti zadužena partnerska organizacija koja će pratiti i mentorirati stručnjake koji će raditi s djecom. Članovi RRC-a uz pomoć konzultanta će se osposobljavati kako bi preuzeli aktivniju ulogu u zagovaračkim aktivnostima na lokalnoj razini, te će pri kraju projekta imati kreiranu Zagovaračku strategiju RRC-a, a sa dokumentom Prikaz studija slučaja pokrenuti će zagovaračku aktivnost za uključivanje djece u postojeći vrtić ili za pronalaženje alternativnog rješenja na lokalnoj razini.

Ukupna vrijednost projekta osigurana je kroz financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova

https://www.facebook.com/RRCDarda/videos/933866093981313
Galerija slika projekta
No items found.
Pogledajte cijelu galeriju
na naŠoj facebook stranici
POVEZANI ČLANCI
No items found.

Aktivnosti udruge

Udruga Romski resursni centar osnovan je 2002. godine pod nazivom Romsko kulturno umjetničko društvo „Darda“. Udruga je počela sa kulturno umjetničkim aktivnostima s ciljem očuvanja tradicije i običaja Roma na području Baranje,

UPOZNAJTE NAS

Naše vrijednosti

Drugi cilj Udruge bio je okupljanje mladih Roma i Romkinja na sigurno mjesto kako bi kvalitetno provodili svoje slobodno vrijeme te kako bi ih se udaljilo od štetnih utjecaja koje ih je okruživalo.Programi i projekti koji su se godinama provodili u Udruzi bili su kulturno umjetničkog karaktera i fokus je bio na kulturnom stvaralaštvu Roma.

2010. godine Udruga počinje prilagođavati svoje aktivnosti i one više nisu usmjerene isključivo na kulturno umjetničkom stvaralaštvu i smanjivanju diskriminacije već i prema važnosti osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja.

Promicanja multietničnosti i multikulturalnosti

Okupljanja građana Roma i ne Roma, djece i mladih u cilju njegovanja i očuvanja kulturno umjetničkog stvaralaštva, kulturnih tradicija i običaja te druženja

Očuvanja i promoviranja kulturne baštine i osnaživanja nacionalnog identiteta Roma.