PRATITE NAS
aktualnosti

Obilježavanje Svjetskog dana Roma

PODIJELITE ČLANAK

Kao udruga slavimo 20 godina postojanja ove godine i u sklopu različitih aktivnosti kroz godinu ćemo dati mali značaj i na naš okrugli rođendan. Tako smo u petak 8.4.2022. godine obilježili  Svjetski dan Roma u dvorištu Društvenog centra u Dardi, a istovremeno dali prostor posjetiteljima da vide jedan oblik rada organizacije kroz 20 godina postojanja.

Ulaskom u dvorište Društvenog centra Darda započinje kratka izložba fotografija folklornih sekcija od prvih članova organizacije pa sve do danas. Na kraju izložbe se nalazio foto album sa više od 50 dodatnih slika članova folklornih sekcija.

Sa izložbe se moglo prijeći na mali sportski dio koji je bio predviđen za djecu i mlade, ali su se rado priključili i stariji posjetitelji. RBAK je odradio odličan posao motiviranjem posjetitelja na tjelovježbu, te je uslijedilo malo prijateljsko natjecanje nakon čega su se podijelile medalje za sve sudionike jer na kraju krajeva svi smo pobjednici. Za ljubitelje kartaških igara se organizirao kutak za prijateljski turnir u belotu koji se iskoristio u cijelosti s obzirom da je bilo više od 5 timova.

Pod šatorom su nas čekale razne radionice za djecu, mlade, roditelje i odrasle. Radionice su održavale zaposlenice RRC-a za djecu i mlade, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek je imao kutak za roditelje, a STEAM centar kutak za najmlađe naše vrtićanere, a Crveni križ Darda se pobrinuo za mjerenje tlaka i šećera za sve zainteresirane sudionike.

Članice Kluba žena Darđanke su za posjetitelje pripremile tradicionalno romsko jelo bbloše te sataraš sa pogačom. Posebno nas je razveselila donacija slastica koju su nam donijele: Danijela Potkonjak, Matea Šinko Grgić, Izabela Petrović, Kristina Lazar, Katica Novak, Eva Petrović, Nada Petrović, Ivana Jakupec Greganić, Valentina Greganić, Sanela Balog, Dragana Nikolić, Branka Radosavljević, Poludnevni boravak za starije Mece (Zvjezdana Ružić Vukoje) i Udruga žena Općine Darda.

Svjetski dan Roma je iza nas, ali je godina pred nama koja će biti puna različitih aktivnosti na koju su svi dobrodošli.

 

Vidimo se uskoro 😊

Aktivnosti udruge

Udruga Romski resursni centar osnovan je 2002. godine pod nazivom Romsko kulturno umjetničko društvo „Darda“. Udruga je počela sa kulturno umjetničkim aktivnostima s ciljem očuvanja tradicije i običaja Roma na području Baranje,

UPOZNAJTE NAS

Naše vrijednosti

Drugi cilj Udruge bio je okupljanje mladih Roma i Romkinja na sigurno mjesto kako bi kvalitetno provodili svoje slobodno vrijeme te kako bi ih se udaljilo od štetnih utjecaja koje ih je okruživalo.Programi i projekti koji su se godinama provodili u Udruzi bili su kulturno umjetničkog karaktera i fokus je bio na kulturnom stvaralaštvu Roma.

2010. godine Udruga počinje prilagođavati svoje aktivnosti i one više nisu usmjerene isključivo na kulturno umjetničkom stvaralaštvu i smanjivanju diskriminacije već i prema važnosti osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja.

Promicanja multietničnosti i multikulturalnosti

Okupljanja građana Roma i ne Roma, djece i mladih u cilju njegovanja i očuvanja kulturno umjetničkog stvaralaštva, kulturnih tradicija i običaja te druženja

Očuvanja i promoviranja kulturne baštine i osnaživanja nacionalnog identiteta Roma.