PRATITE NAS
aktualnosti

Istraživanje etničke pripadnost, identiteta te društvenih učinaka na građane Roma u jugoistočnoj Europi

PODIJELITE ČLANAK
Posjetila nas je Sydney Holt doktorand sa Queen's University Belfast u Sjevernoj Irskoj.

Provodi istraživanje za svoj diplomski rad, radni naslov: Etnička pripadnost, identitet i popis stanovništva: kategorije identiteta u EU i njihovi politički i društveni učinci na građane Roma u jugoistočnoj Europi, u Hrvatskoj, došla je do Romskog resursnog centra preko Centra za mirovne studije kada je tražila lokalne organizacije koje rade na istim temama kao i njeno istraživanje.

Razgovarali smo o aktualnim projektima i radu koji organizacija radi u Hrvatskoj. Dobila je uvid u sam početak romskog resursnog centra i nedaće kroz koje smo prošli kao organizacija te povijest roma u Dardi.

Dotakli smo se teme o pripadnicima romske zajednice kako bi razgovarali o njihovoj osobnoj povezanosti s njihovim identitetom vlastitim riječima i  lokalnim skupinama kako bi se to, nadamo se, uspostavilo.

Iznimno nam je drago i zahvalni smo što se rade i istražuju radovi na temu identiteta Roma te što je izabrala baš našu organizaciju

Aktivnosti udruge

Udruga Romski resursni centar osnovan je 2002. godine pod nazivom Romsko kulturno umjetničko društvo „Darda“. Udruga je počela sa kulturno umjetničkim aktivnostima s ciljem očuvanja tradicije i običaja Roma na području Baranje,

UPOZNAJTE NAS

Naše vrijednosti

Drugi cilj Udruge bio je okupljanje mladih Roma i Romkinja na sigurno mjesto kako bi kvalitetno provodili svoje slobodno vrijeme te kako bi ih se udaljilo od štetnih utjecaja koje ih je okruživalo.Programi i projekti koji su se godinama provodili u Udruzi bili su kulturno umjetničkog karaktera i fokus je bio na kulturnom stvaralaštvu Roma.

2010. godine Udruga počinje prilagođavati svoje aktivnosti i one više nisu usmjerene isključivo na kulturno umjetničkom stvaralaštvu i smanjivanju diskriminacije već i prema važnosti osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja.

Promicanja multietničnosti i multikulturalnosti

Okupljanja građana Roma i ne Roma, djece i mladih u cilju njegovanja i očuvanja kulturno umjetničkog stvaralaštva, kulturnih tradicija i običaja te druženja

Očuvanja i promoviranja kulturne baštine i osnaživanja nacionalnog identiteta Roma.